22 Σεπτεμβρίου 2007

ΠΑΣΟΚ: ζήτημα πολιτικής και όχι προσώπων



Επειδή πολλά έχω ακούσει, διαβάσει και συζητήσει το τελευταίο διάστημα για το ζήτημα που έχει προκύψει στο ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να πω ένα-δυο πραγματάκια που μου έχουν κάνει εντύπωση. Διότι, έχω την αίσθηση ότι η συζήτηση στο κόμμα της (...όχι και τόσο, όσο πριν τις εκλογές) μείζονος αντιπολίτευσης έχει εκτραπεί προς θέματα τα οποία, τελικά, θα οδηγήσουν σε "μια απ' τα ίδια", ακόμα κι αν η ηγεσία αλλάξει.

Πρωτίστως, θέλω να πω ότι αν ο μόνος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή του στην εξουσία, η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι απλή: ας κάνει μετεγγραφή τον Κ. Καραμανλή, τον Θ. Ρουσόπουλο και την επικοινωνιακή ομάδα της κυβέρνησης! Είναι βέβαιο ότι, αν γίνει αυτό, η ΝΔ δε θα φτουρίσει ούτε ως το 2009 και τις Ευρωεκλογές.

Αν, ωστόσο, το ζήτημα είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, τότε, σύντροφοι, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Διότι, πλέον είναι, εμφανές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα πολιτικής: αν η ΝΔ είναι νεκροταφείο ιδεών, το ΠΑΣΟΚ είναι το νεκροτομείο τους. Κι αυτό φαίνεται πολύ έντονα τώρα, που τα πράγματα έχουν φθάσει σε οριακό σημείο και κάποιοι "σκελετοί" πρέπει να βγουν από το ντουλάπι.

Αν, δηλαδή, η συζήτηση παραμείνει στο επίπεδο του ποιος είναι καλύτερος για αρχηγός, τότε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ θα πέσει σε ακόμα χαμηλότερα ποσοστά, διότι -καλώς ή κακώς- τα πρόσωπα δεν ορίζουν από μόνα τους την πολιτική. Αν συνέβαινε αυτό, τότε σήμερα θα μιλούσαμε όλοι για ένα άλλο ΠΑΣΟΚ (αφού είχε άλλο πρόεδρο από το τέλος του 2003). Είδατε εσείς άλλο ΠΑΣΟΚ; Ούτε κι εγώ.

Μάλιστα, όταν ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τους "εκσυγχρονιστές", κόντεψε να γίνει χαμός, που ο πρόεδρος δεν υπερασπιζόταν με όλες του τις δυνάμεις τα πρόσωπα και τις πολιτικές που είχαν οδηγήσει στην πήγε-η-ψυχή-μου-στην-κόλαση-και-ήρθε-πίσω νίκη του 2000 και στη συντριβή του 2004. Λες και η περίοδος Σημίτη ήταν κάτι το άγιο και δεν επιδεχόταν κριτικής.

Για να μη μακρυγορώ, αν στο ΠΑΣΟΚ αποφασίσουν να μιλήσουν για πολιτική, τότε, ακόμα κι αν τα πράγματα πολωθούν, θα υπάρχει ελπίδα για ουσιαστικές αποφάσεις και τομές. Αν μείνουν στα πρόσωπα, όμως, τότε καλά θα κάνουν να αρχίσουν πολλά από τα στελέχη του να ξεσκονίζουν τα παλιά τους γραφεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: