17 Σεπτεμβρίου 2007

Κύριοι, χάσαμε...


Πριν από δύο μέρες έγραφα σε τούτο εδώ το ιστολόγιο τα εξής: "Ο κ. Παπανδρέου απέτυχε. Ίσως ο πιο νεωτεριστικός πολιτικός του καιρού μας, άνθρωπος με ιδέες, προτάσεις, κουλτούρα διαλόγου, κατόρθωσε να (αυτο;)παγιδευτεί σε μια εντελώς παλιομοδίτικη διαλεκτική και αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα όλες οι ιδέες του να χαθούν κάτω από το βάρος της φθηνής και παλιάς συνθηματολογίας. Το έχω ξαναπεί, ότι αντί ο Παπανδρέου να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ "άλλαξε" τον Παπανδρέου. Κι αυτό, μόνο καλό δεν μου φαίνεται...". Ειλικρινά, δεν περίμενα ότι θα επιβεβαιωθώ τόσο "ηχηρά" από το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος θα συμπεριφερόταν κατ' αυτό τον τόσο "απολιτίκ" τρόπο.

Διότι, φίλες και φίλοι μου, αν νομίζετε ότι έχασε μόνο το ΠΑΣΟΚ, είστε πολύ γελασμένοι. Όλοι χάσαμε. Και σήμερα, όλοι θά'πρεπε να κλαίμε τη μοίρα μας για ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο, επί της ουσίας δεν λέει απολύτως τίποτα. Δηλαδή, η ΝΔ έχασε τρεις μονάδες. Ε, και; Το μόνο που έπαθε είναι να χάσει από τη Βουλή τη Μαριέττα, η οποία, παρά τα όποια ελλατώματά της, ήταν ένα από τα ελάχιστα στελέχη που άξιζαν τον κόπο, που είχε πολιτική αντίληψη και πολιτικό λόγο. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις "μεταρρυθμίσεις" της, δηλαδή, τις "λάιτ" παρεμβάσεις υπέρ των ισχυρών και, συνολικά, κατά της χώρας.

Και στο έργο αυτό θα έχει άξιους "συμπαραστάτες", τόσο το ΚΚΕ -το οποίο θα ακολουθεί το δίκό του μονοκόμματο δρόμο, με στόχο την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ-, όσο και τον ΛΑΟΣ, ο οποίος ως "σαρξ εκ της σαρκός της", δε νομίζω ότι θα είναι και ιδιαίτερα αντιδραστικός έναντι πραγμάτων που θα δρομολογήσει η ΝΔ. Και θα μείνει πάλι ο έρμος ο Αλαβάνος να κάνει αντιπολίτευση, διότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει τα δικά του και πού ν' ασχολείται τώρα με αντιπολίτευση κι άλλα τέτοια μικρά. Και τι να λέει αμά φύγει ο Γιωργάκης κι έρθει ο Βενιζέλος; Θα αλλάξει το ΠΑΣΟΚ; Θα αντιληφθεί τα βαθύτερα αίτια της ήττας του, θα αναλάβει την ευθύνη του για τη συντηρητική στροφή της κοινωνίας, θα κατανοήσει την ανάγκη για ριζοσπαστισμό με ορίζοντα και μέλλον; Ναι, αμέ... Και μετά ξυπνήσαμε.

Διότι, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα από τα αποτελέσματα των εκλογών: η εμφανής συντηρητική πλειοψηφία μέσα στη Βουλή. Η απομείωση των ιδεών. Η "δήλωση" των πολιτών ότι δε θέλουν αλλαγές, δε θέλουν όραμα, δε θέλουν νεωτερισμούς, ούτε συγκρούσεις. Αφήστε μας στην ησυχία μας, να κάνουμε τις δουλίτσες μας και μη μας βάζετε στον κόπο και στο ξεβόλεμα να ψάξουμε για το κάτι άλλο, το πιο ουσιαστικό, το πιο ρηξικέλευθο. Δεν τα θέλουμε αυτά, δεν είναι αυτά για μας, ούτε και τα γουστάρουμε.

Κρίμα, καπετάνιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: