27 Ιουνίου 2008

Summer music

Μιας και το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά, λέω να σας κάνω μια μουσική πρόταση για να βελτιώσετε την ατμόσφαιρα των βραδιών σας. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: το όνομα αυτών Khanate και έχουν ήδη διαλυθεί. Τετραμελές συγκρότημα από τη NYC, αποτελούμενο από τους James Plotkin (μπάσο, σύνθια, παραγωγή), Stephen O' Malley (κιθάρα, visuals), Tim Wyskida (ντραμς) και Alan Dubin (vokills).

Δισκογραφία: Khanate (2001), Things Viral (2003), Capture & Release (2005), συν δυο-τρία εξαιρετικά περιορισμένης κυκλοφορίας live (αν κάποιος τα έχει και επιθυμεί να μου τα γράψει, ας επικοινωνήσει μαζί μου, εγώ αδυνατώ να τα βρω...).

Μουσικό ύφος: extreme (αλλά πολύ, πολύ, ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ extreme) doom metal.

Μουσικά χαρακτηριστικά: χαμηλά κουρδισμένες κιθάρες που άλλοτε παίζουν κι άλλοτε δεν παίζουν riffs, ο ντράμερ μετρά περισσότερο παύσεις, παρά παίζει, αλλά όταν παίζει είναι σαν να σε χτυπά το Mjolnir, το μπάσο μοιάζει να κινείται στο χάος, κάπου-κάπου υπάρχουν και κάποιοι υποδόριοι ήχοι, ο τραγουδιστής ουρλιάζει κατά τρόπο που είναι πραγματικά ανησυχητικός: σαν ψυχοπαθής την ώρα που αισθάνεται το μυαλό του να χάνεται μέσα στον κυκεώνα της ψύχωσης.

Μουσική ατμόσφαιρα: εξαιρετικά καταπιεστική, καταθλιπτική, αρρωστημένη. Η μουσική δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το κλασικό doom (βλ. Black Sabbath, Pentagram, St. Vitus, κλπ). Αντιθέτως, μοιάζει να παίρνει ιδέες και ιδεολογία από πρώιμους Swans, γκοθοθορυβοποιούς, πειραματικά συγκροτήματα και να την οδηγεί στο (λογικό; παράλογο;) άκρο της, μειώνοντας την ταχύτητα σε παγετωνικούς ρυθμούς και πολλαπλασιάζοντας τους παράγοντες δυσφορίας. Μουσική άλλοτε άμορφη, άλλοτε σκληρή και αμετάβλητη σαν γρανίτης. Με απλά λόγια, μουσική που ρίχνει την θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον κατά δέκα βαθμούς Κελσίου.

Αποδοχή: από πλευρά κοινού, οι Khanate είτε έγιναν αντικείμενο απόλυτου θαυμασμού, είτε απόλυτου μίσους. Κατά παράξενο τρόπο, πολλοί κριτικοί τους αντιμετώπισαν ως art metal...

Να τους ακούσω;: Με τα χίλια, αν έχεις οιαδήποτε κακή διάθεση. Αν είσαι καλά, απόφυγέ τους: θα σε χαλάσουν και θα σε τρομάξουν.

Υ.Γ.: εδώ βρίσκεται link για το βίντεο του τραγουδιού "Dead". Πέραν της πλάκας, αν γενικώς αηδιάζετε ή ενοχλείστε από τη βία, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ!!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

summer time and the living is easy..

Khlysty είπε...

Right-O, me lad, right-o!!! Beer? When?...