14 Ιουνίου 2008

Δρυός πεσούσης...

Με την κυβέρνηση Bush να αποχωρεί (φαντάζομαι ότι οι καταστροφείς εγγράφων στο Λευκό Οίκο και στα διάφορα Υπουργεία θά'χουν πάρει φωτιά...) και τον αντιπαθή McCain να μη δείχνει ικανός να κερδίσει τον Obama, φαίνεται ότι κάποιες δημοκρατικές συνειδήσεις έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται στις ΗΠΑ (...ή να θέλουν να δείξουν ότι αφυπνίζονται ενώπιον της επερχόμενης αλλαγής διακυβέρνησης) και να σταματούν να υπακούουν τυφλά σε κάθε παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που η κυβέρνηση Bush επιβάλλει εν ονόματι του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

Έτσι, μόνο ως χαστούκι μπορεί να κριθεί η (έστω και οριακή, με ψήφους 5-4) απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αποφασίσει να δώσει στους κρατούμενος στο Guantanamo το δικαίωμα του habeas corpus, δηλαδή, τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την αποφυλάκισή τους σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι οι κρατούμενοι στη Ναυτική Βάση του Guantanamo τελούν υπό προφυλάκιση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί νόμιμες κατηγορίες και χωρίς να υπάρχει χρονικό όριο για την προφυλάκισή τους.

Στην ουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, επικαλούμενο το βασικό νομικό δικαίωμα του habeas corpus, αμφισβητεί ευθέως έναν από τους βασικότερους άξονες της πολιτικής Bush στο πεδίο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" και προκαλεί τρομερή αναστάτωση στα "γεράκια" του Λευκού Οίκου, του State Department και του Πενταγώνου. Αυτά τα βλέπουν διάφοροι δικοί μας δικαστικοί, ή παραμένουν δέσμιοι των "υποχρεώσεών" τους;...

Δεν υπάρχουν σχόλια: