7 Ιουνίου 2008

Θα μας πάρουν χαμπάρι...

Πριν από μερικούς μήνες είχα γράψει ένα post, στο οποίο εξέθετα τη γνώμη μου για τα blogs, τους bloggers και το "κίνημά" τους, το οποίο θεωρώ ότι δεν υφίσταται, τουλάχιστον με τη μορφή που συνήθως έχουν τα κινήματα και σαφώς δεν υφίσταται με τη μορφή που αναφέρεται σε αυτό ο σύντροφος Αλαβάνος. Πριν από τρεις μέρες, ο Στέφανος έγραψε ένα εξαιρετικό κείμενο, το οποίο και προσυπογράφω σε απόλυτο βαθμό. Παράλληλα, στηρίζω ανεπιφύλακτα την προσπάθεια που κάνει για το didyma.gr, το οποίο δέχεται την επίθεση ενός Δημάρχου που ενοχλείται όταν κάποιοι πολίτες του ασκούν κριτική.

Για να μην πολυλογώ, θεωρώ -και ανέκαθεν θεωρούσα- ότι τα blogs μπορούν να έχουν πολλαπλό ρόλο: να ξεκαυλώνουμε (συγνώμη για την έκφραση), να συζητάμε σε ένα επίπεδο πολύ μακρινό από τα πρώτυπα συζήτησης που προβάλλει η τηλεόραση, να ασκούμε κριτική σε πράγματα που δεν μας αρέσουν, να προβάλλουμε άλλα που τα γουστάρουμε... σε γενικές γραμμές, να ασκούμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Κι αυτό κάνουμε (τώρα, αν κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τα blogs για λόγους που έχουν να κάνουν με τη νομή της εξουσίας, αυτό ήταν αναμενόμενο και, στην τελική, όποιος θέλει τα βλέπει, όποιος δεν θέλει -όπως εγώ-, τα αγνοεί).

Φοβάμαι ότι με αυτά και με εκείνα, κινδυνεύουμε να μπούμε και πάλι σε λογική δέντρου και δάσους, κι αυτό δεν είναι καλό για κανέναν μας. Η εξουσία (πολιτική, οικονομική ΜΜΕ, κλπ) προφανώς δεν πολυγουστάρει να ακούει σχολιανά, οπότε θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μπλοκάρει τις διόδους. Το ζήτημα είναι εμείς να κατανοήσουμε ότι, όπως λέει και ο Στέφανος, αυτό δεν αφορά το "κίνημα των bloggers", αλλά τους πάντες και ότι, αποσπασματικές κινήσεις και νευρικές αντιδράσεις, μόνο καλό δεν κάνουν...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

oxi alles poreies kai diadhlwseis bloggers! to exoun paraxesei to zhthma
poio kinhma kai poutses mple? ELEOS