23 Απριλίου 2008

Κιότο; Ποιο Κιότο;…

Με περισσότερο φιλοσοφική διάθεση ο Ανέστης, με πιο πρακτικό πνεύμα η Esp0ir, με ψιλοπρόλαβαν στα πράγματα που ήθελα να γράψω, με αφορμή, τόσο την Ημέρα της Γης, όσο και την «κίτρινη» που μας έβγαλε –μετά βαΐων και κλάδων, μέρες πού’ναι- ο ΟΗΕ για τις υποχρεώσεις μας που προκύπτουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο (για το οποίο, πρέπει να σημειώσω ότι κάποιοι πιο ειδήμονες από μένα έχουν πει ότι είναι ανεπαρκές).

Το να σχολιάσει κανείς τη στάση της κυβέρνησης («φταίει το ΠΑΣΟΚ και το Αστεροσκοπείο, που έκανε τις μετρήσεις»), αλλά και της αντιπολίτευσης («φταίει η κυβέρνηση, να τοποθετηθεί ο Σουφλιάς, να μας μιλήσει ο Καραμανλής» και άλλα τέτοια), νομίζω ότι είναι χάσιμο χρόνου. Στο κάτω-κάτω, ουδείς εξ αυτών που σήμερα ολολύζουν για το Κιότο φαίνεται να έχει καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει και τι πρέπει να γίνει.

Κατά τη γνώμη μου, το πλέον σημαντικό είναι ότι η «αποβολή» της Ελλάδας από το Κυότο έρχεται ακριβώς τη στιγμή που το ΥΠΕΧΩΔΕ καταθέτει το διαβόητο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο (ΕΧΣ) στη Βουλή προς «συζήτηση» και ψήφιση. Σημειώνω ότι ο ΔΣΑ εκτιμά ότι το ΕΧΣ (παρακαλώ πολύ, όχι αστεία με το ακρωνύμιο…) έχει σοβαρά νομικά κενά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα (κι άλλα) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί της ουσίας, ο ΔΣΑ λέει ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες περιβαλλοντικών συνεπειών από την εφαρμογή του.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι το ΕΧΣ «δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ούτε απαιτείται κάτι τέτοιο από την κοινοτική νομοθεσία, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, θέλοντας να δημιουργήσουν θέμα εκεί που δεν υπάρχει». Μάλιστα: δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, τις όποιες επιπτώσεις θα τις διαπιστώσουμε αφότου το Σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή. Παράλληλα, το υπουργείο σημειώνει ότι «η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και για το ΕΣΠΑ (4η Προγραμματική Περίοδος 2007-2013), με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Περιορίζομαι σε αυτά. Τα συμπεράσματα δικά σας (μας). Το ίδιο και τα χαΐρια σας (μας)...

2 σχόλια:

ανεστης είπε...

...και καλά, να βάλει ο Κωστάκης τους φίλους του στα πόστα που παράγουν μαύρο χρήμα, και καλά, να βάλει και το Σουφλιά στο "ενδιαφέρον" πόστο των δημοσίων έργων για να εξασφαλίσει την πολιτική συναίνεσή του.
Το "περιβάλλον" τι φταίει να συστεγάζεται με τους μηχανικούς και τους εργολάβους; πόσο πρόβλημα ήταν να βρεθεί για εκεί ένας χριστιανός;
έστω και "φίλος".

Ανώνυμος είπε...

Some say the end is near.
Some say we'll see armageddon soon.
I certainly hope we will.
I sure could use a vacation from this
Bullshit three ring circus sideshow of Freaks
Here in this hopeless fucking hole we call Athens
The only way to fix it is to flush it all away.
Any fucking time. Any fucking day.
Learn to swim, I'll see you down in Hrakleio bay.

Some say a comet will fall from the sky.
Followed by meteor showers and tidal waves.
Followed by faultlines that cannot sit still.
Followed by millions of dumbfounded dipshits.

mono etsi 8a glytwsoun apo emas oi alloi..