2 Οκτωβρίου 2009

Άμα δε σε θέλει...

Και να που το τελευταίο χτύπημα στη "σοβαρότητα και υπευθυνότητα" του Καραμανλή ήλθε από εκεί που δεν το περίμενε: από το ECOFIN, το οποίο, επί της ουσίας παραδέχθηκε ότι στην παρούσα φάση, το μείζον είναι να αναθερμανθεί η οικονομία και, αν αυτό συνεπάγεται την αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους, ε, μπορούμε να κάνουμε και τα "στραβά μάτια", αν τα σχέδια είναι βιώσιμα.

Έτσι, καταρρέει και το επιχείρημα της ΝΔ για την ανάγκη νέας, ακόμα πιο σκληρής λιτότητας, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση. Στην ουσία, το ECOFIN μοιάζει να υιοθετεί απόψεις Obama για την αναθέρμανση της οικονομίας: μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, καταπολέμηση της ανεργίας, στροφή σε νέες οικονομικές δραστηριότητες που δεν θα περιορίζονται μόνο σε κεφαλαιακά "παιχνίδια", κλπ.

Ο Καραμανλής επί μακρόν ήταν ένας πολύ τυχερός άνθρωπος: χώρις επί της ουσίας να κάνει κάτι, κατόρθωσε να κερδίσει την εξουσία. Στηριζόμενος μόνο και μόνο σε μια άθλια λαϊκίστικη ρητορική και στην απέχθεια μεγάλου μέρους των πολιτών προς το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, κέρδισε δύο εθνικές εκλογές. Ωστόσο, ρόδα είναι και γυρίζει.

Όταν επί 5,5 χρόνια αρνείσαι να κυβερνήσεις, αργά ή γρήγορα, ο κόσμος θα σου γυρίσει την πλάτη και θα στραφεί προς αυτόν που φαίνεται διατεθημένος να κάνει και κάτι. Και τότε είναι που καταλαβαίνεις ότι τα επιχειρήματά σου είναι γυμνά. Και τότε είναι που αντιλαμβάνεσαι ότι ουδείς είναι πρόθυμος να σε υποστηρίξει, ούτε καν αυτοί, στις επιταγές των οποίων -θεωρητικά, τουλάχιστον- στήριξες την όποια πολιτική σου. Γι' αυτό και το ECOFIN πονάει τόσο πολύ...

"Reality's bitch, mofo"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: