Όταν ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε αγωγή κατά του προέδρου του ΣΥΝ Α. Τσίπρα, είπα να μην γράψω τίποτα. Πρώτον, διότι το θέμα πήρε πολύ μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ και στα ιστολόγια. Και δεύτερον, γιατί θεωρούσα ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν θα σταματούσε εκεί. Επειδή δεν είμαι ηλίθιος, αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Βγενόπουλος με την αγωγή κατά του Τσίπρα "κατέθετε" και μια πολιτική, την περαιτέρω εφαρμογή της οποίας και περίμενα.
Το ότι βγήκα σωστός και ο "κ. MIG" προχώρησε σε αγωγή και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου δεν με ευχαριστεί. Θεωρώ ότι η κίνηση αυτή δείχνει μια στάση λίαν επικίνδυνη, όχι μόνο για την πολιτική ζωή της χώρας -η οποία είναι ούτως ή άλλως σε κακά χάλια-, αλλά γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το doing business. Και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.
Ουδείς κατηγόρησε τον κ. Βγενόπουλο όταν αγόρασε τη Vivartia από τον κ. Δασκαλόπουλο. Μια ιδιωτική επιχείρηση εξαγόρασε μια άλλη. Μαγκιά τους, και του κ. Βγενόπουλου, που αγόρασε ένα δυναμικό όμιλο εταιρειών, και του κ. Δασκαλόπουλου, που θεώρησε ως καλή στιγμή να πουλήσει. Ουδέν πρόβλημα, ουδέν θέμα, αντιθέτως, τέτοιες κινήσεις μπορούν να γίνουν οξυγόνο για την αγορά.
Επίσης, ουδείς κατηγόρησε τον κ. Βγενόπουλο όταν απέκτησε το 20% του ΟΤΕ και απαίτησε να έχει λόγο στα τεκταινόμενα εντός του οργανισμού: οι μετοχές ήταν up for grabs, που λεν και στο χωριό του Αλογοσκούφη, ο Βγενόπουλος πλήρωσε για να τις αποκτήσει και ήταν απολύτως φυσιολογικό να επιθυμεί να έχει λόγο στην επένδυσή του. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι, όταν η κυβέρνηση του απαγόρευσε να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του ως μέτοχος του οργανισμού, αντί να πάει και να την καταγγείλει στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παραβίαση βασικών αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου, επί της ουσίας μετέτρεψε κι αυτός τις μετοχές του ΟΤΕ σε up for grabs...
Αυτό το πράγμα είναι για το οποίο τον κατηγορούν και ο Παπανδρέου και ο Τσίπρας: ότι, επί της ουσίας, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τον ΟΤΕ, παρά μόνο στηρίχθηκε πάνω στην αδυναμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τα συμφέροντα του Κράτους και στους κακούς της σχεδιασμούς και αντιδράσεις, προκειμένου να βγάλει κέρδος για την επιχείρησή του (και μη μου πείτε ότι έτσι κάνουν οι επενδυτικές επιχειρήσεις, το ξέρω πολύ καλά...). Και, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι δεν έχουν και πολύ άδικο.
Επίσης, απορώ γιατί ο κ. Βγενόπουλος δεν μήνυσε και τον πρωθυπουργό ο οποίος είπε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε την επιχείρησή του ως στρατηγικό εταίρο στον ΟΤΕ. Αυτό δεν συνιστά πρόβλημα για τη MIG; Δεν είναι κακό για την εικόνα της επιχείρησης, να μη σε θέλει για "συνεταίρο" μια κυβέρνηση; Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο κ. Βγενόπουλος έχει κατά την άποψή μου δύο επιλογές: ή να συνεχίσει τη "σκληρή γραμμή" και να κάνει αγωγή και στον Καραμανλή, ή να αποσύρει τις άλλες δύο αγωγές.
Οτιδήποτε άλλο θεωρώ ότι εν τέλει θα πλήξει την αξιοπιστία του ιδίου, δείχνοντάς τον σαν να κάνει τον "σκληρό" εκεί που "τον παίρνει" και να οπισθοχωρεί εκεί που "δεν τον παίρνει". Αναμένω, αν και μπορώ να φανταστώ τη συνέχεια...
4 σχόλια:
Εχω τις εξής αντιρρήσεις:
Αν ο Βγενόπουλος κατέφευγε στο Ευρωπαικό δικαστήριο για το οτι του ερνήθηκαν θέση στο ΔΣ, θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που έχει τώρα Ο Μακ Γκρίβυ. Δηλαδή "κάποτε στο μέλλον". Η τιμή της μετοχής όμως παίζεται σε άλλο time frame.
Η δήλωση "δεν θέλω τη MIG για σνέταιρο" δεν αποτελεί εξύβριση ή συκοφαντία για να γίνει κι εκεί αγωγή (βλέπεις ο Κωστάκης ήταν ελαφρώς προσεκτικότερος).
Για το πρώτο, το μόνο που έχω να πω είναι ότι απλώς αποδεικνύει ότι ο Βγενόπουλος δεν ενδιαφερόταν για τον ΟΤΕ (οπότε ΓΑΠ και Τσίπρας έχουν δίκιο), όσο για το δεύτερο, νομίζω ότι η ίδια η επιχειρηματολογία της MIG το καταρρίπτει: θεωρεί η εταιρεία ότι με τα όσα είπαν οι ΓΑΠ και Τσίπρας την έβλαψαν, οπότε τι πιο βλαπτικό από αυτό που είπε ο Κωστάκης; Πρέπει, πάντως, να σου πω ότι συμφωνώ με την ουσία του ζητήματος, δηλαδή ότι δεν μπορεί ο κάθε πολιτικός να λέει μια παπάρα χωρίς συνέπειες. Κάποια στιγμή θα πρέπει και οι ταγοί του έθνους να μάθουν τρόπους...
Κοίτα, είμαστε σε φάση βαριάς ιδωτικοποίησης των πάντων. Οπότε καλό είναι να συνηθίζουμε και να μαθαίνουμε τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι.
Είναι θεμιτό(τατο) για μια εταιρία συμμετοχών όπως η (κάθε) MIG απο τη στιγμή που βλέπει πως δεν μπορεί να έχει λόγο στη διοίκηση, να μετατρέπει τις μετοχές σε κέρδος για να μη μετατραπεί σε liability. Οι εταιρίες "ενδιαφέρονται" για οτι τους αφορά. Είναι δυνατόν να έχουν τις μετοχές και να βλέπουν ως παρατηρητές όλους τους άλλους να κάνουν παιχνίδια με "Γερμανό" κλπ συναλλαγές για μαύρα;
Για το δεύτερο, πρέπει να σου θυμίσω οτι ο Βγεν είναι χρόνια δικηγόρος και ξέρει πολύ καλά τι είναι κολάσιμο σε ένα δικασ΄τηριο και τι όχι.
tough guys do suck dicks! dont get mislead!
Δημοσίευση σχολίου