12 Μαρτίου 2008

Πάρε κόσμε!

Ωραία! Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε σήμερα νέα αύξηση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Βεβαίως, τους μείωσε στα "κεντρικά" ιδρύματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και "τά'δωσε όλα" στα περιφερειακά, όμως και πάλι το νούμερο (σχεδόν 87.000) είναι τεράστιο. Σου λέει η κυβέρνηση, διεύρυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δε θες; Ε, πάρε νά'χεις.

Η πλάκα με αυτή την ιστορία είναι ότι αν οι θέσεις καλυφθούν κατά 80-85% θα πρέπει να γίνει πάρτυ: κάτι η "βάση του δέκα", κάτι οι "σχολές αναβολής" (όπως τις λέω εγώ), κάτι οι εξελίξεις με τα κολέγια, πολύ αμφιβάλλω αν η κάλυψη ξεπεράσει τα παραπάνω ποσοστά. Και, γιατί να τα ξεπεράσει, άλλωστε...

Πόσοι υποψήφιοι φοιτητές θέλουν να περάσουν σε μια σχολή που δεν την ξέρουν ή δεν τους αρέσει (είπαμε, στο μηχανογραφικό τις βάζουμε όλες!); Πόσοι γονείς είναι σε θέση να πληρώνουν χιλιάρικα για να μένει το παιδί τους σε υπερτιμημένες τρώγλες στην ελληνική επαρχία; Πόσοι γουστάρουν να σπουδάσουν για τέσσερα, πέντε, έξι, οκτώ χρόνια για να πάρουν ένα πτυχίο με μηδενική αξία στην αγορά εργασίας;

Θα σας πω ένα μυστικό: ξέρετε γιατί έχουμε στην Ελλάδα τόσες πολλές σχολές στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ; Διότι, αν δεν τις είχαμε ιδρύσει, θα χάναμε τρελά λεφτά από τα ΚΠΣ. Αλλά και διότι έχουμε πάρα πολλούς Δήμαρχους και Νομάρχες κομματικά εκλεγμένους. Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταμάτης Αλαχιώτης, κόντεψε να βρεθεί φυλακή, διότι ο άνθρωπος θέλησε να μεταφέρει την Οικονομική Σχολή του πανεπιστημίου στην Πάτρα από το Αγρίνιο και ξεσηκώθηκε το σύμπαν.

Σε μια εποχή που σε όλο τον κόσμο, βασική επιδίωξη των πανεπιστημίων είναι η ύπαρξη campus, στην Ελλάδα έχουμε καταντήσει "κάθε κωμόπολη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ", αντικαθιστώντας, έτσι, τα στρατόπεδα που έχουν κλείσει, ώστε οι "τοπικές οικονομίες" να απομυζούν ό,τι μπορούν από τους δυστυχείς που πέρασαν σε κάποιο από τα τμήματα της περιφέρειας.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '90, με το ΕΠΕΑΕΚ να τρέχει και να μην απορροφάται, άρχισε μια ξέφρενη ίδρυση σχολών και τμημάτων, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των εισακτέων. Ως εδώ, καλά. Ωστόσο, ακριβώς επειδή υπήρχε πίεση χρόνου, φτιάχτηκαν κάμποσα τμήματα που η χρησιμότητά τους ήταν τουλάχιστον αμφίβολη. Οι υποψήφιοι, που γενικώς, δεν μασάνε, αναγνώρισαν αυτά τα τμήματα γι' αυτό που είναι και τα αγνόησαν.

Έλα, όμως, που τα τμήματα αυτά ήταν στην πλειοψηφία τους στην επαρχία. Όπου οι διάφοροι δήμαρχοι, νομάρχες, κομματικά στελέχη, έμποροι, ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.ο.κ. αισθάνθηκαν ότι "χάνουν πελατεία" κι άρχισαν να φωνάζουν "λύκος στα πρόβατα!". Οπότε, άρχισε το άλλο βιολί: να αλλάξουμε τα τμήματα αυτά, να τα κάνουμε "ελκυστικά". Δεν ξέρω αν είναι γνωστό, αλλά το ΕΠΕΑΕΚ προέβλεπε ΣΑΦΩΣ ότι η διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έπρεπε να γίνει με τη δημιουργία ΝΕΩΝ γνωστικών αντικειμένων. Τώρα που τα λεφτά από τας Ευρώπας τελείωσαν, αρχίζουμε τα κόλπα και τις αλλαγές, έτσι; Χωρίς, όμως, να αλλάζουμε τακτική (κωμόπολη και πανεπιστήμιο, χωριό και ΤΕΙ, που είπα και πιο πάνω...).

Και μετά έχεις μια κυβέρνηση να μιλά για "μεταρρυθμίσεις" (ΧΑ!), "αξιολόγηση" (ΧΑ!ΧΑ!) "ποιότητα" (ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!) και "αναβάθμιση" (XA! εις την ν)! Sorry αν το post είναι λίγο παραληρηματικό, αλλά δεν μπορώ άλλο να με δουλεύουν και να λέω ότι δεν το καταλαβαίνω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: