27 Νοεμβρίου 2007

Ανοιχτή επιστολή στο Γιώργο...


Πρόεδρε, καλησπέρα,

(δεν ξέρω τι ώρα θα διαβάσεις, αν διαβάσεις, αυτό το postάκι, ελπίζω, όμως, να είναι βραδάκι, να έχεις τελειώσει τη δουλειά της μέρας και νά' χεις όρεξη για κουβεντούλα και σκέψη. Άλλωστε, έχω την αίσθηση ότι, παρά τα όσα σου καταμαρτυρούν, συνεχίζεις να σκέφτεσαι και να είσαι λίγο πιο μπροστά από το μέσο Έλληνα. Θα δούμε...)

Κατ' αρχήν, συγχαρητήρια για την επανεκλογή σου. Όχι ότι δεν πίστευα ότι θα επανεκλεγείς, άλλωστε ο Βενιζέλος έκανε ό,τι μπορούσε για να φροντίσει να το διασφαλίσει αυτό, αλλά, τέλος πάντων, μπράβο σου. Κέρδισες και μαγκιά σου. Όμως, νομίζω ότι ήλθε η ώρα να τελειώσεις με τους πανηγυρισμούς και την ξεκούραση μετά τη μάχη και να ανασκουμπωθείς να κάνεις και καμιά δουλειά, ε;

Πρόεδρέ μου, θέλω να σε πληροφορήσω, αρχικά, ότι ο λαός δεν κρατά την ανάσα του για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Μπέσα σε λέω (που λέει και μια Σαλονικιά φίλη μου), δεν τους νοιάζει. Και τον George Clooney να κάνεις γραμματέα του κόμματος, δεν τρέχει μία. Και το Βενιζέλο να βάλεις σε αυτή τη θέση, πάλι η μία-η άλλη μας έρχεται. Το ζήτημα, πλεόν, δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΤΙΘΕΣΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ, comprende?

Βλέπεις, σύντροφε πρόεδρε, βαρεθήκαμε με τα εσωτερικά σας. Αν θέλουμε τέτοιες αναλύσεις, βλέπουμε και μια ταινία του μακαρίτη του Bergman. Βαρεθήκαμε με τη σαπουνόπερα του ΠΑΣΟΚ, θέλουμε, ψέματα, θέλω να δω το "Πολύ ΠΑΣΟΚ για να πεθάνει", θέλω action, θέλω αίμα και άμμο (για να μην σε ξεγελώ, δεν είμαι ΠΑΣΟΚ, άπλώς σε συμπαθώ πολύ...), θέλω, επιτέλους, να δω τι ψάρια πιάνεις ως αρχηγός μιας ΑΛΗΘΙΝΗΣ αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και, πρόεδρέ μου, έχεις πεδίον δόξης λαμπρό για να κάνεις αντιπολίτευση. Βλέπεις, ο αντίπαλός σου είναι μια κυβέρνηση που δεν έχει και πολλή διάθεση να κυβερνήσει. Το βλέπεις άνετα, αρκεί να δεις πώς χειρίζεται το Ασφαλιστικό: κακή απομίμηση του πατέρα σου, με μια δόση από Sarkozy και Μητσοτάκη, αλλά χωρίς την αποφασιστηκότητα κανενού απ' αυτούς, ανά πάσα στιγμή έτοιμη να κάνει πίσω και να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Όμως, πρόεδρε, αντιπολίτευση δε σημαίνει τα χώνω στις λαλακίες της κυβέρνησης. Σημαίνει έχω αντιπρόταση. Όχι εναλλακτική αντιπρόταση -άλλωστε, όπως μάλλον ξέρεις, και το alt.rock έχει πεθάνει από τότε που οι Sonic Youth έβγαλαν το "Daydream Nation"-, αλλά πρόταση κυβερητική, εφαρμόσιμη, με νούμερα και ρυθμίσεις και προβολές στο μέλλον και risk analysis και business plan και απ' όλα. Ειδάλλως, κάνε το κόμμα think tank και άσε τα υπόλοιπα για άλλους.

Πρόεδρε, έχεις ιδέες, έχεις προτάσεις, έχεις πολιτική θέση και άποψη. Όμως, όλα αυτά, αν δεν τα μορφοποιήσεις σε κάτι που να είναι ολοκληρωμένο, θετικό και εφαρμόσιμο, τότε Χ.Ψ.Α. Αν σου χρειάζεται ένα 24ωρο για να απαντήσεις στη συνέντευξη του Μαγγίνα, αν εδώ και μέρες αυτώνεται ο Δίας με το ασφαλιστικό και το ΠΑΣΟΚ περί τα αλλώτρια τυρβάζει, τότε δεν κάνουμε δ'λεια. Πολλώ, δε, μάλλον, όταν βρίσκονται εδώ και χρόνια εν εξελίξει διεργασίες και διαδικασίες μετάλλαξης των κοινωνικών δεδομένων -ναι, ακόμα και στην Ελλάδα- και το ΠΑΣΟΚ αρκείται στο να κάνει αφ' υψηλού κριτική, ja?

Δεν θέλω να σε κουράσω, οπότε θα κλείσω αυτό το γράμμα, λέγοντάς σου ότι ο βασικός λόγος της ήττας του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές ήταν το γεγονός ότι το κόμμα κινήθηκε σε πολύ γκρίζα νερά και ο κόσμος δεν γουστάρει την ασάφεια. Ο Καραμανλής, λέγοντας "κάναμε πολλά (...τι, αλήθεια;), πρέπει να γίνουν κι άλλα (...σαν τα προηγούμενα;)", έπεισε περισσότερο από σένα, ένα ον βαθύτατα πολιτικό. Άσε, λοιπόν, τα εσωκομματικά, άσε την ομφαλοσκοπία και αποφάσισε: θες να κυβερνήσεις; Πολέμα το. Αλλιώς, πες το, να ξέρουμε κι εμείς πού πάει το πράμα.

Φιλικά

Khlysty

4 σχόλια:

ανεστης είπε...

Τελικά νομίζω πως μια χαρά βοηθάει ο Γιώργος το Πασόκ να ανασυνταχθεί και να ξαναδημιουργήσει συνθήκες εξουσίας. Δεν ξέρεις οτι δε κάθε αδράνεια η αντίδραση είναι η δράση;
Απλα δεν είναι ώρα της ακόμα (της δράσης) γιατί το κόμμα ακόμα κυβερνιέται απο στελέχη και μέλη που ξέμαθαν στον πολιτικό λόγο με τόσα χρόνια στην κυβέρνηση.

Ανώνυμος είπε...

B'jour, που λεν και οι φίλοι μας οι Γάλλοι. Ξέρεις τι; Θα συμφωνούσα, να υπήρχε αδράνεια, αλλά εδώ οι νυν κυβερνώντες δεν είναι αδρανείς: απλώς, κάνουν τις δουλίτσες τους (π.χ. ΔΕΗ, ασφαλιστικό, εκλογικός νόμος και κάμποσα άλλα, λιγότερο εμφανή) και για εμάς, χέστηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση κατέβηκε χωρίς σαφή πρόταση: ο στόχος είναι άλλη μια "μεταρρύθμιση" τύπου Μαριέττας (δηλαδή, μια μισοριξιά που, απλώς, θα κινείται σε συντηρητική κατεύθυνση) και όχι η ουσιαστική αναμόρφωση ενός συστήματος στρεβλού και άρρωστου. Και εδώ είναι που εγώ φοβάμαι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι παίζεται: αυτές τις υποδόριες διεργασίες που η κυβέρνηση προωθεί και που κάνουν περισσότερο κακό από ένα all-out σκάνδαλο.

ανεστης είπε...

Τρελός είσαι που θα μιλήσει τώρα το Πασόκ; Κάνουν την κουνέλα μπας και επωμιστεί το κόστος της όποιας λύσης η ΝΔ και τη σκαπουλάρουν αυτοί αργότερα. Αμ η επιστήμη της πολιτικής έχει κάνει άλματα...
Α! και μην έχουμε αυταπάτες τις δουλίτσες δεν τις κάνουν μόνο οι κυβενρώντες, γίνονται και εξυπηρετήσεις ΚΑΙ για το Πασοκ (στέλεχος πρώτης γραμμής του Πασόκ διορίζει στελέχη στην Εθνική τράπεζα). Τα υπολοιπα είναι το κουτόχορτο του πόπολου

Ανώνυμος είπε...

Ναι, αλλά, μην ξεχνάς, δεν κάνουν αυτοί κουμάντο. Και ο κόσμος πολύ εύκολα γίνεται αμνήμων, όταν η -όποια- κυβέρνηση αρχίσει να τάζει, ja? Εδώ, σύντροφε Ανέστη, δεν είναι Γερμανία και Γαλλία, να έχεις πολίτες. Εντώ είναι Ελλάντα...