9 Νοεμβρίου 2007

Big Guns, Small Brains...


Αν υπάρχει κάτι που με προβληματίζει ιδιαίτερα με την υπόθεση των Ζωνιανών, δεν είναι ούτε το γεγονός ότι ένα χωριό στην Κρήτη είχε επί μακρόν μετατραπεί κυριολεκτικά σε "κράτος εν κράτει", ούτε οι διάφορες κατηγορίες για πολιτική και αστυνομική κάλυψη των διαφόρων παρανόμων δραστηριοτήτων, ούτε καν το ότι έπρεπε να κινδυνεύσουν ζωές (αστυνομικών) για να κινητοποιηθούν οι Αρχές. Όχι, αυτά λίγο-πολύ είναι αναμενόμενα και, ακόμα κι εγώ -ένας τύπος πλήρως άσχετος με τα τεκταινόμενα στην Κρήτη-, κάτι ψιλά ήξερα.

Όχι, αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το στυλάκι των πάντων, ότι επί της ουσίας όλοι οι αρμόδιοι ήξεραν τι "έπαιζε" εκεί κάτω. Όλοι οι αρμόδιοι μιλούσαν να "μικρή Κολομβία". Όλοι οι αρμόδιοι ήξεραν ότι εκεί οι νόμοι του Κράτους, ή δεν ισχύουν, ή ισχύουν κατά το δοκούν. Όλοι οι αρμόδιοι ήξεραν ότι η περιοχή έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής στη χώρα. Όλοι οι αρμόδιοι ήξεραν για τις "βιολογικές" καλλιέργειες μερίδας των κατοίκων. Κι όλοι έκαναν το κορόιδο!

Κι αυτό είναι η "αρρώστια", η "σήψη" για την οποία μίλησε σε σχόλιό του σε προηγούμενο post ο σύντροφος Ανέστης: αυτή η laissez passé αντίληψη, ότι, αφού δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε και για να διασφαλίσουμε τα ψηφαλάκια μας, άστους να κάνου ό,τι γουστάρουν. Σιγά, τώρα, μη σχεδιάσουμε και ακολουθήσουμε ειδική πολιτική μέριμνας, ανάπτυξης και ελέγχουν της περιοχής. Όχι, μωρέ, απλώς άστους να κάνουν αυτό που θέλουν. Αρκεί να μην πολυφαίνονται κι όλα καλά.

Και -ακόμα χειρότερα- τώρα πια ακολουθούν το δρόμο των όπλων και της βίας, όχι για να αλλάξουν τα πράγματα ουσιαστικά, αλλά μόνο και μόνο για το θεαθήναι. Γι' αυτό και οι ΕΚΑΜίτες με τις μπαλακλάβες και τα μεγάλα όπλα. Γι' αυτό και οι πολλοί μπάτσοι. Γι' αυτό και οι δήθεν-τάχαμ' έρευνες και τα "σημαντικά" ευρήματα. Κι όποιος νομίζει ότι, όταν το "υπερθέαμα" τελειώσει, ο νόμος και η τάξη θα εγκαθιδρυθεί στα Ζωνιανά, πρέπει να είναι εντελώς "καμμένος". Κόβω το κεφάλι μου ότι λίαν συντόμως η κατάσταση θα επανέλθει στη φάση "business as usual".

Και αυτό θα συμβεί πολύ απλά διότι τα πάντα γίνονται για το "τώρα" και για την TV. Ουσία δεν υπάρχει και ούτε και θα υπάρξει. Σιγά, τώρα, μην βάλουν οι πολιτικοί το κεφάλι στον τορβά για να φτιάξουν τα Ζωνιανά: αρκεί να πουλήσουν λίγο μούρη, να βγει ο Καραμανλής και να πει μεγάλες κουβέντες, ότι δεν θα ανεχθεί την ανομία και... τέλος.

Καληνύχτα σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: