8 Ιουλίου 2008

All that jazz...

...Δηλαδή, όπως θα έπρεπε να είναι η σύγχρονη τζαζ: αυτοσχεδιαστική, γεμάτη επιρροές από άλλα μουσικά είδη και ρεύματα, παθιασμένη και, ταυτόχρονα, ψυχρή και οργανωμένη. Σαν μια ατσάλινη λεπίδα στα χέρια ενός berserker, λίγες στιγμές πριν αρχίσει το "πανηγύρι". Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφθηκαν και οι δύο εγκέφαλοι πίσω από τους Sunn 0))), όταν σχεδίαζαν το live project υπό την κωδική ονομασία Pentemple.

Όπου Pentemple ίσον ο Stephen O'Malley και ο Greg Anderson, συν ο Atilla Csihar -σε κάτι σαν φωνητικά-, ο Oren Ambarchi στην πολύ παραμορφωμένη και "πειραγμένη" κιθάρα και ο Sin Nanna (μοναδικό μέλος του black metal συγκροτήματος Striborg από την Τασμανία...) στα ντραμς και, επίσης, σε κάτι σαν φωνητικά.

Τι μας κάνουν όλα αυτά; Ένα ιδιαιτέρως ισχυρό μείγμα από drones, παράξενους ήχους από κιθάρες, φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και ένα εξαιρετικό υπόστρωμα από ντραμς που, αντί να παίζουν το ρόλο της ρυθμικής βάσης, προσθέτουν στην αυτοσχεδιαστική ατμόσφαιρα, χρωματίζοντας ακόμα περισσότερο τον ήχο του project.

Αυτή η θαυμαστή ομάδα περιόδευσε μαζί για κάμποσο καιρό και, πριν από λίγες εβδομάδες, κυκλοφόρησε σε δίσκο μια εκδοχή της "τελετουργίας" της, υπό το όνομα "0))) presents Pentemple", που είναι η ηχογράφηση μιας συναυλίας τους στην Μελβούρνη. Ο δίσκος αποτελείται από δύο κομμάτια (με τίτλους που λένε πολλά: Pazuzu 1 & Pazuzu 2) διαρκεί περίπου 43 λεπτά.

Drone-doom jazz; Illbient αυτοσχεδιασμός; Free black drone; Δώστε το όνομα εσείς. Εμείς αρκούμαστε να τους ακούμε και να θαυμάζουμε τα αποτελέσματα που μπορεί να δώσει ο συνδυασμός ταλέντου, διάθεσης, πάθους και, πάνω απ' όλα, άρνησης να "στεγανοποιηθεί" η τέχνη...

2 σχόλια:

ανεστης είπε...

Υπάρχει ένας κάποιος συντονισμός...

Khlysty είπε...

Το παρατήρησα και πρέπει να ομολογήσω ότι για άλλη μια φορά η συγχρονικότητα έβαλε το χεράκι της. Απλώς, οι δικοί σου είναι της μελωδίας, ενώ οι δικοί μου είναι της ισχύος (...του ενισχυτή)...