11 Μαΐου 2012

Άκου λίγο...

...Θέλω να σου πω κάτι.

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι ψήφισες προχθές. Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπορεί Χρυσή Αυγή, μπορεί Καμμένο. Μπορεί ακόμα και ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Δε με νοιάζει. Μπέσα. Εγώ σού'πα τι θα ψηφίσω και το έκανα. Σού'πα κιόλα ότι θα ψηφίσω σιχτιρίζοντας και, πίστεψέ με, τό'κανα κι αυτό. Η άποψη που έχω για το ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν η καλύτερη και, ειλικρινά, πολύ αμφιβάλλω αν θα αλλάξει τώρα, που το Τσιπράκι αποδεικνύεται λίγο πιο ικανό απ' όσο νομίζαμε. Εκτός από κάμποσα αξιόλογα άτομα, ο ΣΥΡΙΖΑς κουβαλάει τις ίδιες αμαρτίες με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τη ΝΔ, τη ΔΗΜΑΡ κι όλα τα κόμματα που έχουν χρόνο ζωής πάνω από δυο μήνες (και μερικά με λιγότερη ζωή κι απ' αυτό το διάστημα): επαγγελματικά στελέχη, διαστρωμάτωση, εσωτερικές έριδες, κλπ κλπ, να μη σε ζαλίζω κιόλα. Άμα θες να τον αποδομήσουμε, ουουου, το κάνουμε μέσα σε δυο λεφτάκια, ευκολάκι. Μπορώ να στο κάνω με διευθύνσεις και ονόματα.

Όμως...

Όμως, ρε φίλε, πρέπει να πάρουμε πλέον μια απόφαση και πρέπει να την πάρουμε εδώ και τώρα. Πρέπει να πούμε ότι, ναι, το σύστημα σάπισε και ήρθε η ώρα να το κόψουμε από το κύριο σώμα αυτής της χώρας και να καυτηριάσουμε την τομή και να δούμε πού πάμε από δω και πέρα. Να τελειώνουμε μια και καλή με τους δύο πλέον-όχι-και-τόσο-μεγάλους, που εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια σκυλεύουν τις ιδεολογίες που τους γέννησαν. Έχω φίλους ΠΑΣΟΚους και Νεοδημοκράτες, ενεργά στελέχη, που εδώ και τρία χρόνια ντρέπονται να πουν τι είναι. Καλά παιδιά, που κλέβαν χρόνο από τις δουλειές και από τις οικογένειές τους για να στηρίξουν τα κόμματα/ιδέες τους και που ποτέ δεν έβαλαν το χέρι στο μέλι και που σήμερα είναι τσακισμένοι. Και δεν τους αξίζει να βλέπουν το Σαμαρά και το Βενιζέλο πάνω στις πλάτες τους να παραμορφώνουν ακόμα και τα στοιχειώδη για να υποκλέψουν μια ψήφο από δω ή από κει.

Επίσης, πρέπει να τελειώνουμε και με το ΚΚΕ που διαστρέφει κάθε έννοια σύγχρονου κια ζωντανού σοσιαλισμού και πάντα κρύβεται πίσω από μια επαναστατική ουτοπία για να συντηρήσει τη νομεκλατούρα του και τις δομές του και τα παιδομαζώματά του και τις συνδρομές του και τα κουπόνια του. Και στην ουσία να δίνει άφεση αμαρτιών σε εγκλήματα κατά της χώρας και των ανθρώπων της, περιμένοντας, δήθεν τάχα μ', τη στιγμή που ο λαός θα πάρει τα όπλα και θα εγκαθιδρύσει τον υπαρκτό. Και μαζί με αυτούς, θα πρέπει να τελειώνουμε και με όλα τα δήθεν επαναστατικά μεταΚΚΕ που μας έχουν ζαλίσει και που στην Ελλάδα κάνουν καταλήψεις στα πανεπιστήμια για ψύλλου πήδημα, αλλά στο Λονδίνο, στη μεταπτυχιακάρα, "μαλάκες, έφυγα, έχω παράδοση και ο τύπος είναι σκύλος, μια φορά που άργησα δε μ' έβαλε μέσα". Σύστημα είσαι κι εσύ επαναστάτη μου, απλώς εδώ σε παίρνει να πουλάς επαναστατική γυμναστική ενώ στα Λονδίνα χέζεις μπουλόνια.

Και να τελειώνουμε οριστικά και με τα κατάλοιπα του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Τους έδωκε ο Γιωργάκης μια ευκαιρία, την κλώτσησαν, τώρα πήραν κανονική κόκκινη κάρτα, ώρα να απομακρυνθούν και από τον αγωνιστικό χώρο. Άλλωστε, αυτοί κι αν είναι κομμάτι του συστήματος που σαπίζει και προκαλεί σηψαιμία σε όλη τη χώρα: η Ντόρα, άσε όλα τα άλλα, ήταν ΥΠΕΞ όταν την έκαναν τα μεγάλα κεφάλια της Ζίμενς, ο Μάνος έχει να επιδείξει μόνο το διπλασιασμό της τιμής της βενζίνης το 1992, που, εκτός των άλλων, μού'κοψε πέντε μέρες διακοπών -δεν έφθαναν τα λεφτά, ντε...- και όταν κάποιος λέει ότι θέλει να κάνει πολιτική χωρίς πολιτικούς, ας αφήσει το σπορ κι ας ασχοληθεί με την κατασκευή σκορδαλιάς χωρίς σκόρδο. Παράλληλα, θα πρέπει να τελειώνουμε και με όλους τους πατριδοπώλες, από τον Καρατζαφέρη και τον Καμμένο μέχρι τους Χρυσαυγίτες. Αρκετά έπαιξαν με τους φόβους και τα κλισέ μας, ώρα να πάνε μια και καλή σπίτια τους.

Ξέρω, θα μου πεις, όλοι σκάρτοι και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑς καθαρός; Στό'πα και πριν: ψήφος και σιχτίρισμα. Αλλά τουλάχιστον αυτοί δεν αποτελούνται μόνο από παιδιά της κομματικής γυάλας ή της καθοδήγας. Έχουν μέσα τους και κόσμο, που είναι κανονικά ενταγμένος στο εδώ και τώρα. Που έχει παιδιά που πάνε σε δημόσια σχολεία, έχει δουλειές, έχει οικονομικά προβλήματα, έχει φίλους αληθινούς, όχι "φίλους συμφέροντος" που τον στηρίζουν μόνο έναντι ανταλλαγμάτων. Να στο πω απλά: ο ΣΥΡΙΖΑς, με όλα τα στραβά του, είναι το μόνο από τα κόμματα που έχει πραγματική επαφή με την κοινωνία και παίρνει μηνύματα και ιδέες από αυτήν. Τό'πα και πριν, είναι ατελέστατος. Όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να επιδιώξει ουσιαστική αλλαγή σε αυτό τον τόπο. Κανένας άλλος.

Θα μου πεις, τι μ' έπιασε και στα λέω αυτά. Να, ακούω κι εγώ τα σενάρια και τρέμω. Τον Κουβέλη πρέπει να σου πω ότι τον συμπαθώ κι έχω ακούσει μόνο καλά λόγια γι' αυτόν. Όμως, ο Φώτης είναι κι αυτός άνθρωπος και μπορεί να λυγίσει υπό την πίεση που θα του ασκηθεί από τα λαμόγια του συστήματος. Θα του ασκηθεί τρελλή τρομοκρατία και θα του δοθούν απίστευτες υποσχέσεις. Ελπίζω μόνο να καταλάβει πόσο κακό -έστω, μικροπολιτικό- θα του κάνει να δώσει ανάσα στο πτώμα και να διατηρήσει τις δεδομένες δημοκρατικές αρχές του. Λένε ότι η χώρα βρίσκεται στον γκρεμό: λένε ψέματα. Η χώρα έπεσε από τον γκρεμό προ πολλού και τώρα, τσακισμένη και ημιθανής, βρίσκεται στην εντατική. Το τελευταίο που της χρειάζεται είναι μια μετάγγιση από το σάπιο αίμα του συστήματος που την έριξε στα βράχια. Μόνο με νέο φρέσκο αίμα μπορεί να σωθεί. Γι' αυτό και επιμένω. Έχουμε μια ακόμα ευκαιρία. Ας μην αφήσουμε το φόβο να την πνίξει.

Υ.Γ.: τελικά δεν είμαι μόνος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: