15 Μαρτίου 2011

Φταίει κι ο Χατζηπετρής...

Ο Ανέστης και το Πολιτικό Ον αναφέρθηκαν διαδοχικά στην δημοσκοπικά παρατηρούμενη αύξηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ και συμπλήρωσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με αυτή την άνοδο, αλλά και τον ενδεχόμενο ρόλο που η Αριστερά έχει παίξει. Ως συνήθως, τα ποστ ήταν καλογραμμένα και προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον μου, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δείχνουν να καθορίζουν σήμερα σε τεράστιο βαθμό το μέλλον όλων μας.

Ωστόσο, σύντροφοι καλοί και αγαπημένοι, διαφωνώ. Έχω μια διαφορετική ερμηνεία για την άνοδο της ακροΔεξιάς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αλλά, κυρίως, δεν θεωρώ ότι η Αριστερά ευθύνεται για όλα τα στραβά καρβέλια. Ούτε για το σεισμό στην Ιαπωνία. Ούτε για την τρύπα του όζοντος. Αλλά, ας το συζητήσουμε, 'νταξ';

Πρωτίστως, ανασύροντας από τη μνήμη μου κάτι παλαιότερες αναλύσεις δημοσκοπήσεων, αν θυμάμαι καλά, ο ΛΑΟΣ παίρνει ψηφοφόρους κυρίως από τη ΝΔ (αρχικά από τους ξενερωμένους λαϊκοδεξιούς από την πολιτική του Κέντρου του Καραμανλή, τώρα και από τους φιλελεύθερους...) και το ΠΑΣΟΚ (ο Καρατζαφέρης "γράφει" καλά στο μυαλό των παραδοσιακών ΠΑΣΟΚων του λεγομένου πατριωτικού ΠΑΣΟΚ), καθώς και κάτι ψιλολοΐδια από το ΚΚΕ (κυρίως ψηφοφόρους της Λιάνας).

Η παραδοσιακή Αριστερά της χώρας ("ορθόδοξη", "ανανεωτική" και "κινηματική") βγάζει φλύκταινες μπροστά στο ΛΑΟΣ και οι ψηφοφόροι της θα προτιμούσαν να πιουν ένα τενεκέ ρετσινόλαδο, παρά να στηρίξουν σχήματα που γι' αυτούς αποτελούν κανονικό ανάθεμα. Αλλά και ο ΛΑΟΣ κάθε τόσο φροντίζει να χτυπάει -κάτω από τη ζώνη, συνήθως- τα κόμματα της Αριστεράς, καθώς τα θεωρεί μείζονες αντιπάλους του και ξέρει ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να τα φέρει στα νερά του, όπως έκανε, π.χ., μετά τις ευρωεκλογές του 2009 με τη ΝΔ, την οποία εξανάγκασε να υιοθετήσει το σύνολο της ατζέντας του.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει η άποψη ότι ο κόσμος στρέφεται προς την άκρα Δεξιά επειδή η Αριστερά δεν προβάλλει λόγο πρακτικό/οραματικό και αρκείται σε καταγγελίες και αρνήσεις. Αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι μια σωστή προσέγγιση (δεν είναι, η Αριστερά, πάρά τα προβλήματά της, έχει ορισμένες πολύ καλές ιδέες), τότε, με την ίδια λογική, η ΝΔ θα έπρεπε να είχε χάσει τεράστια ποσοστά ψηφοφόρων, καθώς αυτηνής ο λόγος κι αν είναι κενός ιδεών (μηδενισμός του ελλείμματος σε 18 μήνες, anyone?...) και το ΠΑΣΟΚ θά'πρεπε να έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Αντιθέτως, τα δύο μεγάλα κόμματα διατηρούν ποσοστά υψηλά και οι προβολές τους σε ενδεχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα δείχνουν -για την ώρα- αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ο τρίτος λόγος για τον οποίο ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ελλάδα είναι ότι τα ΜΜΕ την έχουν αγκαλιάσει, σχεδόν ερωτικά. Ο Καρατζαφέρης και ο Άδωνις έχουν μετατραπεί σε κανονικούς τηλεστάρ, όχι μόνο στο Alter για τους τζερτζελέδες, αλλά και στα "σοβαρά" κανάλια. Αστικά έντυπα "χτίζουν" αγιογραφίες ανερυθρίαστα και ξεδιάντροπα. Και τόνοι μελανιού χύνονται σχετικά με το αν ένας τύπος που προ ολίγων ετών θεωρείτο στην καλύτερη περίπτωση περιθωριακό στοιχείο θα μεταπηδήσει από το ΛΑΟΣ στην ΝΔ ή θα γητευτεί από τον "φιλελευθερισμό" της Ντόρας. Λέγε-λέγε, ε, πάντα κάτι θα μείνει. Ρε παιδιά, φταίει και γι' αυτό η Αριστερά; Δεν το νομίζω.

Εν κατακλείδι, νομίζω ότι η Αριστερά εμφανίζεται μπερδεμένη, αμήχανη και ανεπαρκής να συνθέσει και να προβάλλει γνήσια προοδευτικό λόγο και ιδέες. Το γιατί είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει, αλλά είναι μεγάλη. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει παίξει έστω και τον παραμικρό ρόλο στην άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά πιστεύω ότι αποτελεί ένα από τα τελευταία στόματα που επιμένουν να την καταγγέλλουν, σε μια εποχή που όλοι οι υπόλοιποι δείχνουν να μην τολμούν να της αρνηθούν τίποτα.

4 σχόλια:

ανεστης είπε...

Θα το ξαναπώ: Δεν πιστεύω οτι τα Media φταίνε για το λόγο που αθρώνεται όποτε κάποιο στέλεχος της αριστεράς έχει μπροστά του μικρόφωνο.
Όπως είπα και στο blog του political, είναι η φυσική αντίστροφη κίνηση του εκκρεμούς που μετά την ασυλία της μεταπολιτευτικής ανατρεπτικής "ανομίας", αναζητάει στηρίγματα και σημεία αναφοράς.

Κουράστηκε ο κόσμος απο την συνδικαλιστική, φοιτητικοπαραταξιακή, κινηματική συναλλαγή που έθρεψε η αριστερά τόσο γενναιόδωρα και ο Καρατζαφέρης τους φαίνεται αντίβαρο. Δυστυχώς!

Επίσης μερικοί καλοί λόγοι για τη διεθνή κρίση της αριστεράς είναι κι εδω:
http://www.tanea.gr/gnomes.htm

Khlysty είπε...

Ναι, μωρέ, δίκιο έχεις, αλλά νομίζω ότι πολύ τη στοχοποιούμε την Αριστερά, ενώ άλλοι είναι εκείνοι που, στην τελική, έχουν κάνει τα χοντρά "εγκλήματα" και επέτρεψαν στον Καρατζαφέρη να αποκτήσει δυναμική. Ούτως ή άλλως, από τη Μεταπολίτευση και δώθε, τα κόμματα της Αριστεράς ποτέ δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν δυναμική εξουσίας, επιβεβαιώνοντας κατ'εμέ την άποψη ότι στη βάση της η ελληνική κοινωνία είναι συντηρητική. Θα μου πεις, ούτε ο Καρατζαφέρης δείχνει να έχει τέτοια δυναμική: ναι, αλλά σε δύσκολους καιρούς ο λαϊκισμός μπορεί εύκολα να αρέσει (όχι ότι η Αριστερά δεν λαϊκίζει, αλλά... :-()

Political Animal είπε...

Νομίζω ότι τοποθετούμαι κάπου ανάμεσα στον Khlysty και τον Ανέστη.

Θεωρώ, όπως ο Ανέστης, ότι η Αριστερά δεν έχει ερείσματα πλέον γιατί το έχει ξεφτυλίσει το θέμα.

Νομίζω και γω ότι τα media παίζουν ρόλο αν και όχι απαραίτητα αυτόν που λέει ο Khlysty.

Εξηγώ λοιπόν:
Καταρχήν σαφή ρόλο παίζει η οικονομική κρίση. Η κρίσεις γενικά ωθούν τις κοινωνίες προς τα άκρα, είτε τα αριστερά είτε τα δεξία (και αν το σκεφτεί κανείς αυτά τα δύο δεν διαφέρουν και τόσο μεταξύ τους). Η δημαγωγοί λοιπόν βρίσκουν ευκαιρίες στις κρίσεις, και υπό αυτή την έννοια η δημοσκοπηκή άνοδος του Καρατζαφύρερ είναι και "μνημονιακή" συγκυρία.

Η κρίση διογκώνει ένα ήδη υπάρχον χαρακτηριστικό του νεοέλληνα: τα φοβικά σύνδρομα και την συνωμοσιλογία. Όταν το ΚΚΕ βγαίνει και λέει "το κεφάλαιο και η λέσχη Μπιλτερμπεργκ μας κυβερνά" ο Έλληνας ανάβει. Τώρα με την κρίση όταν ο Καρατζαφύρερ λέει ότι φταίνε οι μετανάστες και οι εβραίοι φταίνε ο Έλληνας πάλι ανάβει. Οι συνομωσίολογίες δρουν αγχολυτικά γιατί αν δεν μπορείς να βελτιώσεις την θέση σου λόγω απώλειας πολιτικής ισχύως, κρίσης κτλ, τότε κάποιος άλλος φταίει άρα εσύ είσαι ΟΚ. Τα κόμματα των άκρων ενισχύουν αυτή τη ροπή του Έλληνα, και σε καιρό κρίσης οξύνεται το φαινόμενο.

Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι ο Καρα Τζαφέρ (όπως τον αποκαλεί ο Ροϊδης) ντύνει το ρατσιστικό του ιδεολόγημα με μετριοπαθείς και λογικοφανείς πολιτικές προτάσεις (για τον ρόλο του ακραίου έχει τον Άδωνι). Δυστυχώς, ξέρει πολιτικό σκάκη. Ακόμα χειρότερα, η ΝΔ δεν ξέρει πολιτικό σκάκι, ούτε έχει σοβαρή διανόηση. Γι αυτό δεν κάνει σοβαρή αντιπολίτευση και καταλίγει να φαίνεται ο Καρά Τζαφέρ πιο λογικός από το μεγαλύτερο δεξιό κόμα της χώρας (!)

Τέλος για τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ όντως προβάλουν τα φασισταριά του ΛΑΟΣ. Ενδεχομένως αυτό να έχει συμβάλει στην αυξημένη (και αυξανόμενη;) δημοτικότητα του κόμματος. Όμως, δεν πιστεύω ότι είναι μείζωνος αιτία της αύξησης αυτής. Οι ειδήσεις των ιδιωτικών ΜΜΕ είναι αγορές ιδεών, και πουλάνε ότι ο κόσμος ζητάει. Τώρα αν αυτή η αγορά οδηγεί σε έναν αγώνα προς τα κάτω, αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Khlysty είπε...

@PolAnimal: γιατί σου κάνει εντύπωση ότι ο ΛΑΟΣ ακούγεται πιο λογικός από τη ΝΔ; Διαχρονικά, πολλές απόψεις του νυν προέδρου της είναι πολύ πιο ακραίες από αυτές του ούτως ή άλλως ντριπλαδόρου Καρατζαφέρη. Κι αν δεις και ποιους έχει δίπλα του...

Πάντως, μην υποτιμάς ούτε εσύ, ούτε ο Ανέστης το ρόλο των ΜΜΕ στην άνοδο του ΛΑΟΣ: αξιοποιώντας τους τζερτζελέδες του Άδωνι και των λοιπών ακραίων, τους έκαναν "αποδεκτούς" στη συνείδηση πολλών πολιτών. Και τώρα, φθάσαμε στο σημείο ο Βορίδης να αποτελεί "πολύφερνη νύφη" για τη ΝΔ... Ε, άμα κάθε τρεις και λίγο τον βλέπουμε στην TV, πες-πες, όλο και η εικόνα του βελτιώνεται.