17 Ιανουαρίου 2011

Τι λε' ρε παιδάκι μου!!!

Το σημερίνο άρθρο έγκριτου σχολιογράφου σε μεγάλη εφημερίδα αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τους λόγους για τους οποίους τα έντυπα έχουν πάρει την κατιούσα και θα συνεχίσουν, όσο τα αφεντικά τους προτιμούν τη μικροπολιτική από την ενημέρωση.

Ο σχολιογράφος, αναλύοντας την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch, μας λέει μερικούς ενδιαφέροντες αφορισμούς, οι οποίοι, ωστόσο, εκπίπτουν με μια σχεδόν βιαστική έρευνα στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, μας λέει ότι "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ άραγε σκοπιµότητες σε αυτού του τύπου τις αξιολογήσεις; ∆εν εµπεριέχουν σφάλµατα και αστοχίες; Ασφαλώς. Αλλά η κεντρική λογική τους είναι υπεράνω σοβαρής αµφισβήτησης". Σοβαρά; Εδώ, ένας αρθρογράφος, που μάλλον γνωρίζει καλύτερα τα των οίκων αξιολόγησης απ' όσο ο σχολιογράφος, μας λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι οίκοι αυτοί λειτουργούν εξ υπαρχής εντός "conflict of interest" ("The ratings agencies business model is based on a flagrant conflict of interest — they’re paid by the firms whose credit they evaluate"). Έτσι είναι οι "υπεράνω σοβαρής αμφισβήτησης"; Τότε να φκιάσω κι εγώ έναν οίκο αξιολόγησης.

Ο ίδιος αρθρογράφος μας υπενθυμίζει το ρόλο των οίκων στη "φούσκα των ακινήτων" στις ΗΠΑ, η οποία, θυμίζω, οδήγησε στη χρηματοπιστωτική κρίση/κρίση ρευστότητας/οικονομική κρίση που βιώνουμε ως σήμερα, ενώ ένα ρεπορτάζ των NY Times λέει πολλά περισσότερα απ' όσο ίσως ο σχολιογράφος θα ήθελε για την αξιοπιστία των οίκων αυτών. Ωστόσο, χωρίς κανένα πρόβλημα, ο σχολιογράφος διερωτάται "Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που θα συνιστούσε στους άλλους να ρισκάρουν τα λεφτά τους σε µια τέτοια χώρα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ούτε ο Παπακωνσταντίνου! Γιατί, λοιπόν, να το κάνουν οι Φιτς και οι Μούντις και οι υπόλοιποι;". Η απάντηση, βέβαια, είναι εύκολη: αυτοί ρισκάρουν τα λεφτά τους στην ελληνική οικονομία. Μήπως αυτοί δεν είναι αρκούντως σοβαροί; Διότι, αν κάποιος ρωτήσει την Citigroup, μάλλον άλλη απάντηση θα λάβει.

Θα μου πείτε, βέβαια, γιατί όλα αυτά; Όσοι, μάλιστα, έχετε διαβάσει αυτό το ποστάκι του Χασοδίκη, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε το επίπεδο αξιοπιστίας του εν λόγω σχολιογράφου. Ναι, ρε παιδιά. Όμως, ειλικρινά, αυτός ο τύπος, που το παίζει κήνσορας των πάντων, είναι ένας από τους λόγους που αισθάνομαι ότι αυτή η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να βγει -όχι από την κρίση χρέους και τα τοιαύτα, αλλά- από τη μίζερη και κοντόθωρη αντίληψή της για τα πράγματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: