4 Νοεμβρίου 2010

Η πολύτιμη σιωπή του Πρόεδρα Γαρδούμπα

Το μοναδικό σημείο της -κατά τα λοιπά, βαρετής- συνέντευξης του Αντωνάκη στον Pretenderη, την περασμένη Δευτέρα, που μου έκανε εντύπωση ήταν όταν μίλησε για τη σιωπή του Καραμανλή (ο οποίος εφεξής σε αυτή την ανάρτηση και αυτό το ιστολόγιο θα αποκαλείται "Πρόεδρας Γαρδούμπας" για ευνόητους λόγους). Είπε, λοιπόν ο Αντωνάκης: "Ο κ. Καραμανλής αυτή τη στιγμή έχει αποφασίσει ο ίδιος ότι δεν θέλει να μιλήσει, γι' αυτό και είναι βαρύτερο το βάρος στις δικές μου πλάτες. Από εκεί και πέρα ο Καραμανλής οδήγησε επιτυχώς τη ΝΔ πολλές φορές σε μεγάλες νίκες, είναι μέσα στην παράταξη, είναι βουλευτής, είναι φίλος μου, έχει αυτό το πρόβλημα, είναι δικό του πρόβλημα, δεν είναι δικό μου και εμείς προχωράμε.


Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς εσείς πιστεύετε πρέπει να μιλήσει κάποια στιγμή.


Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πιστεύω ναι."

Αντωνάκη μου, κάτι τέτοια λες και επιβεβαιώνεις όλα όσα πιστεύω για σένα. Αντί να λες ότι "ο Πρόεδρας Γαρδούμπας είναι ο πιο συνετός και υπεύθυνος πολιτικός που υπάρχει στο Σύμπαν και ποιος είμαι εγώ που θα του πω αν θα μιλήσει. Ποτέ του μη μιλήσει, κανένα πρόβλημα, παραμένει θεούλης", πας και προκαλείς τη μοίρα σου.

Ας πούμε, λοιπόν, ότι μετά τις εκλογές, ξυπνά μια μέρα ο Πρόεδρας Γαρδούμπας και πέρνει τηλέφωνο έναν απ' τους μπιστικούς του, ας πούμε, τον Αντώναρο, και του λέει: "Βατζέλη, αποφάσισα να μιλήσω, κλείσε μου συνέντευξη με κάποιον αλήτη-ρουφιάνο-δημοσιογράφο". Όποιος κι αν είναι αυτός ο δημοσιογράφος που θα κάνει τη συνέντευξη, έστω και μόνο για λόγους αυτοσυντήρησης, θα υποχρεωθεί κάποια στιγμή να κάνει στον Πρόεδρα Γαρδούμπα την κρίσιμη ερώτηση. Όχι τι έγινε -αυτό, λίγο-πολύ, το ξέρουμε. Όχι πώς έγινε -κι αυτό περίπου το ξέρουμε και, στην τελική, ούτε ο Πρόεδρας Γαρδούμπας δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες. Όχι, η κρίσιμη ερώτηση είναι μία: ήξερες ή όχι; Ήξερες ότι η χώρα κρατιέται από μισό νύχι στην άκρη του γκρεμού της χρεοκοπίας ή όχι; Κι, αν ναι, τι έκανες;

Κατά την άποψή μου, η ερώτηση αυτή έχει μόνο δύο απαντήσεις και είναι και οι δύο καταστροφικές για τη ΝΔ. Διότι, αν ο Πρόεδρας Γαρδούμπας απαντήσει "ναι, ήξερα", τότε επιβεβαιώνει όλη την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ περί "λιποταξίας", "απόδρασης μπροστά στη χρεοκοπία" και συλλογικής ευθύνης της ΝΔ για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας. Μια τέτοια απάντηση στην ουσία δίνει μια και στέλνει τη ΝΔ στον οριστικό αγύριστο, καθώς μετά από μια τέτοια κουβέντα, τι να πεις και τι να κάνεις και ποιον να πείσεις, λέγοντας τι... Ουσιαστικά, το "ναι, ήξερα", ό,τι κι αν ειπωθεί μετά, σκοτώνει κάθε ελπίδα της ΝΔ για ανάκαμψη.

Ωστόσο, μια από τα ίδια θα συμβεί κι αν ο Πρόεδρας Γαρδούμπας απαντήσει "όχι, μωρέ, πού να ξέρω 'γω τι έπαιζε". Αυτόματα η εικόνα του αδιάφορου, άσχετου και ανίκανου, του τύπου που, αντί να κυβερνά τη χώρα και να ελέγχει τους υπουργούς του, έπαιζε πλέιστέισον και έβλεπε dvd, γίνεται πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις του εμφανίζονται σαν σύνολα πολυδιασπασμένων κέντρων εξουσίας, που το καθένα προωθούσε πολιτικές χωρίς κεντρικό σχεδιασμό κι έλεγχο, χωρίς κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τη χώρα, παρά μόνο για τα ίδια συμφέροντα του κάθε μικρόκεντρου εξουσίας. Και, δεδομένου ότι τα ίδια μικρόκεντρα παραμένουν σχεδόν απείραχτα και σήμερα εντός της "νέας ΝΔ" του Αντωνάκη, άντε μετά να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις τύχες της χώρας. Άσε που έτσι καταρρέει και το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ ήξερε την κατάσταση της χώρας πριν τις εκλογές του 2009, αφου οι ΠΑΣΟΚιοι θα λένε "εδώ δεν την ήξερε ο πρωθυπουργός, θα την μαθαίναμε εμείς; Πλάκα με κάνεις, ρ'αξά;".

Θα μου πεις, εντάξει, μπορεί ο Πρόεδρας Γαρδούμπας να μπαλαμουτιάσει την απάντηση. Όμως κι έτσι, κακό θα κάνει στη ΝΔ, καθώς οι πάντες -μέχρι και το ΚΚΕ- θα βγουν και θα τους την πέσουν, ότι ο Πρόεδρας Γαρδούμπας δεν λέει τίποτα, ότι συνεχίζει να κρύβεται κλπ κλπ κλπ ad infinitum.

Γι' αυτό σου λέω, Αντωνάκη, άσε τις εξυπνάδες. Ο Πρόεδρας Γαρδούμπας είναι εμφανές ότι έχει μάθει καλά το μάθημα που διδάσκουν με απόλυτη καθαρότητα οι Queens Of The Stone Age: "Whatever you do/Don't tell anyone"...



UPDATE: Στά'λεγα, Αντωνάκη. Δε στά'λεγα; Δες τα τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: