21 Μαρτίου 2009

Ωκεανοί σκότους

Οι Ocean είναι ένα τετραμελές συγκρότημα από το Maine των ΗΠΑ και παίζουν πολύ αργό doom metal. Η έως τώρα δισκογραφία τους αποτελείται από ένα demo, δύο δίσκους και ένα split με τους Conifer. Οι δίσκοι τους κυκλοφορούν από την εξαιρετικά εκλεκτική εταιρεία Important Records, η οποία κάθε άλλο παρά με το metal και τα πολλά υποείδη του σχετίζεται. Ωστόσο, ο πρώτος δίσκος των Ocean ("Here Where Nothing Grows") έχει πουλήσει τα περισσότερα αντίτυπα από οιοδήποτε άλλο συγκρότημα που ανήκει στο ρόστερ της Important. Και μιλάμε για ένα δίσκο που διαρκεί περίπου μια ώρα και περιλαμβάνει μόνο τρία κομμάτια. Πολύ αργά κομμάτια. Με φωνητικά που κινούνται μεταξύ του μουγκρητού και του ουρλιαχτού. Και κιθάρες που δεν παίζουν riffs, αλλά σκάνε σαν κύματα του Ατλαντικού πάνω σε βράχους. Σε αργή κίνηση. Για μία ώρα.

Εντάξει, τώρα που έφυγαν οι περίεργοι, ας μιλήσουμε λίγο παραπάνω για τους Ocean και το doom metal που παίζουν. Οι Ocean, παρά το εξαιρετικά συνηθισμένο όνομά τους, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο συγκρότημα. Κι αυτό, διότι ενώ δεν δείχνουν να ξεφεύγουν πολύ από τη νόρμα του σύγχρονου doom metal, έχουν μια σχεδόν post προσέγγιση στο είδος. Αντί να αρκούνται σε αποπνικτικά riffs και συνεχές κοπάνημα του ακροατή, συχνά "ανοίγουν" τη μουσική τους, με ήρεμα και μελωδικά περάσματα, έξυπνες παύσεις και διακριτικές αλλαγές στο -πάντα αργό- ρυθμικό υπόβαθρο των κομματιών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ηχογράφησαν τον πρώτο τους δίσκο δύο φορές -την πρώτη, με τον πολύ γνωστό παραγωγό Sanford Parker, την απέρριψαν, καθώς θεώρησαν ότι δεν ήταν αντιπροσωπευτική του ήχου που επεδίωκαν να βγάλουν.

Στα τέλη του 2008 οι Ocean επέστρεψαν με το δεύτερο δίσκο τους με τίτλο "Panteon Of The Lesser", ο οποίος περιλαμβάνει δύο κόμμάτια όλα κι όλα, τα "The Beacon" και "Of The Lesser", και διαρκεί επίσης σχεδόν μία ώρα. Η μουσική είναι, όπως πάντα, εξαιρετικά αργή, ωστόσο δεν γίνεται ποτέ βαρετή: οι Ocean αναγνωρίζουν την ανάγκη για δράση, ακόμα κι αν αυτή εξελίσσεται με γεωλογικούς ρυθμούς, και για αλλαγή. Έτσι, τα δύο κομμάτια μοιάζουν να ξεδιπλώνονται σιγά-σιγά, δείχνοντας τις λεπτομέρειές τους και αφήνοντας τον υπομονετικό ακροατή να τα απολαύσει με την ησυχία του: μια παραλλαγή ενός riff, μια νότα που κρατιέται μέχρι να φθάσει στο όριο του feedback, μια πυκνή κιθαρική επίθεση, όλα έχουν το ρόλο τους μέσα στον πολύπλοκο καμβά που οι Ocean χτίζουν τη μουσική τους.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία μιας "wild card", της Yoshiko Ohara, της τραγουδίστριας των Bloody Panda, ενός ακόμα πειραματικού doom συγκροτήματος από τη Νέα Υόρκη. Η Ohara δίνει στο "Of The Lesser" μια απόκοσμη ποιότητα, καθώς η φωνή της ξεκινά σχεδόν σαν ατονικό drone για να καταλήξει στα υστερικά ουρλιαχτά μιας μαινάδας. Ο νέος δίσκος των Ocean δεν απευθύνεται προφανώς σε όλο τον κόσμο. Όμως, για το είδος που εκπροσωπεί, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα δουλειάς και μια πολύ σημαντική προσθήκη στο σύγχρονο doom metal. Αν έχετε την απαραίτητη υπομονή, σπεύσατε να τον αποκτήσετε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και γαμώ!