23 Σεπτεμβρίου 2008

Το "παράδοξο του Καραμανλή"

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι, όσο περνά ο καιρός, τόσο στα μάτια μου φαίνεται όλο και πιο εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ σχεδιάσει ένα "plan B", που λένε και στο χωριό του Αλογοσκούφη (φίλος μου επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι ποτέ δεν είχε και "plan A", αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...). Στην πραγματικότητα, πάντοτε έμοιαζε να στηρίζεται στη λογική του "βλέπουμε και κάνουμε", αλλά και στη δημοφιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος "έπαιζε μόνος του".

Έχω, λοιπόν, την αίσθηση ότι η κατάσταση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση σε αδιαφορία για τον κόσμο και το πώς την έβλεπε, με αποτέλεσμα, τώρα που οι δημοσκοπήσεις έχουν αρχίσει και "γυρίζουν", η κυβέρνηση να παρουσιάζει συμπτώματα διάλυσης. Χειρότερα, να μοιάζει να μην μπορεί να βγει από το αδιέξοδο που η ίδια έχει μπει. Το "παράδοξο του Καραμανλή", για το οποίο μιλώ στον τίτλο, θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής, όσον αφορά τουλάχιστον στιν κινήσεις που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός για να "αλλάξει την ατζέντα".

ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: άμεσος δομικός ανασχηματισμός, εκδίωξη όλων των "προκλητικών" υπουργών, νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση. Αυτόματα, ο κ. Καραμανλής θα κατηγορηθεί ότι χρειάστηκε σχεδόν πέντε χρόνια για καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Ακόμα χειρότερα, θα μοιάζει σαν να φτύνει εκεί που έως σήμερα έγλυφε και να απορρίπτει την πολιτική που έως σήμερα στήριξε σθεναρά.

ΚΙΝΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: άμεσος ανασχηματισμός, με μετακινήσεις των "επίμαχων" προσώπων σε υπουργεία "οπισθοφυλακής" και προώθηση άλλων (νέων;) στο μέτωπο. Αυτόματα, ανοίγει ο δρόμος για να κατηγορηθεί ότι είναι δέσμιος των υπουργών εκείνων που έφεραν την κυβέρνηση στο σημερινό αδιέξοδο. Συν το γεγονός ότι η ΝΔ θα φανεί ότι δεν έχει "πάγκο", καθώς και ότι συνεχίζει την ίδια πολιτική που, όλοι είδαμε πού οδήγησε.

ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΤΗ: ανασχηματισμός μετά τον Προϋπολογισμό. Μιλάμε για διάστημα σχεδόν τριών μηνών, κατά το οποίο, μόνο ο Κύριος οίδε τι άλλο θα "σκάσει" για το τρέχον κυβερνητικό σχήμα (Βατοπέδι, κάτι άλλο, κλπ). Παράλληλα, η φθορά από τα υπάρχοντα πρόσωπα και η κρτιική γι' αυτά θα συνεχίζονται αμείωτες και θα δίδονται λαβές στο ΠΑΣΟΚ για να λέει ό,τι θέλει.

ΚΙΝΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Τα πρόσωπα που θα κληθούν να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο είναι φθαρμένα στα μάτια ακόμα και των ψηφοφόρων της ΝΔ. Επίσης, οι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις έχουν μετατραπεί σε "κουρελόχαρτα", χάρη στους εσφαλμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και στο γεγονός ότι από νωρίς φάνηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με κάποιο σχεδιασμό, αλλά ανάλογα με τα ζόρια που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση.

Κατά τη γνώμη μου, αυτές είναι οι βασικές κινήσεις του κ. Καραμανλή (όλα τα άλλα, συνέδρια, ψήφος εμπιστοσύνης, ομαδικές ψυχαναλύσεις σε ΚΕ και ΚΟ, είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση). Και, κατά την άποψή μου, όλες καταλήγουν σε αντίθετο από το προσδοκόμενο αποτέλεσμα. Γιατί; Διότι, "όποιος ζει με τις δημοσκοπήσεις, πεθαίνει από αυτές"...

(τη φωτο την "έκλεψα" από το flickr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: