4 Ιουλίου 2011

Εθνική αυτοκυριαρχία

Σε πρώτη ανάγνωση, η δήλωση Γιουνκέρ περί περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας μοιάζει σχεδόν φυσιολογική: κάτι αντίστοιχο έχει πει και ο Τρισές στο παρελθόν, αλλά και, γενικά, από τη στιγμή που γίνεσαι μέλος μιας ομάδας, ας πούμε του Eurogroup, καλώς ή κακώς, οφείλεις να ακολουθείς τους κανόνες που τίθενται για τη λειτουργία της ομάδας αυτής και, ως εκ τούτου, χάνεις ένα μέρος της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσής σου. Με απλά λόγια, αν η ομάδα συμφωνήσει ότι εσύ θα παίζεις τερματοφύλακας, ε, δεν είναι δυνατόν σε κάθε επίθεση να βγαίνεις ως κρυφός σέντερ φορ, ιδία πρωτοβουλία. Σωστά;...

Ναι, αλλά, μπορεί κάποιος να μου πει γιατί, από την ώρα που διάβασα τη δήλωση του Γιουνκέρ, έχω αρχίσει να σκέφτομαι συνέχεια την ταινία "Invasion of the body snatchers"; Διότι, αν ο Γιουνκέρ ήταν ένας απλός τεχνοκράτης της Ε.Ε., θα έλεγα ότι χρησιμοποιεί αυτή τη φράση με "τεχνικό τρόπο". Όμως, ο τύπος είναι πολιτικός και, ως τέτοιος, οφείλει να γνωρίζει ότι η ανάγνωση/ανάλυσή της θα γίνει με πολιτικούς όρους. Άρα, (θεωρώ ότι) γνωρίζει τον αντίκτυπο που έχει στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Και, άρα, θεωρώ ότι δεν την είπε τυχαία.

Για λόγους που μου μοιάζουν εντελώς ακατανόητοι, διαπιστώνω ότι όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί παραδίδουν μέρος της εξουσίας του (η οποία, σημειωτέον, απορρέει από τους λαούς που τους ψήφισαν για να κυβερνήσουν) σε ασαφή "τεχνοκρατικά" σχήματα, όπως το Δ.Σ. της ΕΚΤ, οι διάφορες γενικές διευθύνσεις της Επιτροπής και πάει λέγοντας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά υιοθετούν σχεδόν άκριτα τη διάλεκτο σπεσιαλιζέ των σχημάτων αυτών και τις πρακτικές τους. Για παράδειγμα, ένας πολιτικός που χρησιμοποιεί την έκφραση "περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας" θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτό επιτυγχάνεται ιστορικά είτε με πόλεμο και κατοχή μιας χώρας, είτε με δοτή χούντα. Και, sorry κιόλα, δηλαδής, αλλά τίποτα από τα δύο δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα (τουλάχιστον ως τώρα...).

Όταν, μάλιστα, χρησιμοποιείς αυτή την έκφραση για να πεις ότι η Ευρώπη θα στείλει εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα, τότε το πράγμα γίνεται ακόμα πιο θολό: τι θα είναι, δηλαδής, αυτοί οι ειδικοί; Αντιβασιλείς; Επίτροποι της κυβέρνησης; Μάγκες, ασίκηδες και καραμπουζουκλήδες μπόσσηδες της χώρας; Για κάν'το ταληράκια, γιατί ως τώρα κάτι τέτοιο δεν είχε κουβεντιαστεί στις συμφωνίες Ε.Ε.-Ελλάδας, φιλαράκο. Τι θα κάνουν; Θα εισπράττουν φόρους; Θα νομοθετούν; Θα αποφασίζουν πριν από μας για μας; Θα είναι κάτι σαν το δικαστή Ντρέντ; Τι θά'ναι, τέλος πάντων; Και, ακόμα περισσότερο, αυτό έχει κάπου συμφωνηθεί; Μεταξύ ποίων; Εμάς, που εν πάσει περιπτώσει ψηφίζουμε συγκεκριμένους αθρώποι για να μας κυβερνούν και να μας αντιπροσωπεύουν, μας ρωτήσατε;

Ξέρετε, έχω την αίσθηση ότι η φράση του Γιουνκέρ έρχεται ως συνέχεια της κωλοπιλάλας που είχε πιάσει τους Ευρωπέη για συναίνεση του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στα Μεσοπρόθεσμα και τα έτσι και γιουβέτσι. Προς θεού, δε λέω ότι η στάση του Αντωνάκη είναι η δέουσα ή ότι έχει δίκιο. Δεν έχει και το "Ζαππειο ΧVLCIIICXV" παραμένει μνημείο λαϊκισμού και έλλειψης σοβαρότητας. Αλλά, άλλο αυτό κι άλλο να απαιτείς μια χώρα να μετατρέψει το πολιτικό της γίγνεσθαι σε μια μπιζελόσουπα που ούτε η Linda Blair δε θα καταδεχόταν να ξεράσει κι όταν βλέπεις ότι αυτό δεν είναι εφικτό να λες ότι, 'ντάξει, αφού δεν είσαι καλό παιδακι θα σου στείλω Ευρωπέη παιδονόμοι να σε μαζέψουν για να κάτσεις φρόνιμα.

Με αυτά και με τούτα, καταλήγω στο ότι οι Ευρωπέη έχουν αρχίσει να την χάνουν χοντρά τη μπάλα και να προχωρούν σε ακρότητες που, αργά ή γρήγορα, θα κάνουν το καπάκι να τιναχτεί και να γίνει της επί χρήμασι εκδιδομένης το σιδηρούν κιγκλίδωμα. Διότι, άλλο είναι να λες ότι τά'χετε κάνει μπάχαλο εκεί στο Ελλάντα και πρέπει να συμμαζωχτείτε πάραυτα, κι άλλο να μιλάς για εθνικές κυριαρχίες και για εμπειρογνώμονες και δενξερωτιάλλο. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την εθνική αυτοκυριαρχία της. Ωστόσο, αν το βιολί αυτό συνεχιστεί, δεν είμαι σίγουρος ότι θα κρατηθεί κι άλλο και τότε θα γίνει αυτό που ο ΓΑΠ είχε προβλέψει: θα σας πάρουμε όλους με τις πέτρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: